2024-04-28

Wino musujące – geneza szampana

Wino musujące – geneza szampana

Otwieranie korka wina musującego przede wszystkim kojarzy nam się z sylwestrem. Wino musujące brut zyskuje coraz to większą popularność. Trunek ten jest również nieodłącznym elementem wielu imprez czy to domowych, czy też innych, gdzie chcemy zaznać radosnych chwil i świętować ważne dla nas chwile. Wino musujące zyskuje coraz to większą popularność. Nie jest do końca wiadoma geneza tego napitku. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że był to wielki sukces. Przed laty alkohol ten uważano za elitarny ze względu na trudy zasady jego pozyskiwania, ale i samego butelkowania.

Jak prawidłowo serwować i przechowywać wino musujące?

Dla każdego trunku jest przeznaczony inny kieliszek. Tak i dla wina musującego odpowiednie naczynie da nam poczucie pełni smaków, które się w nim znajdują. Każda nuta smakowa będzie wyczuwalna, co pozwoli nam cieszyć się aromatem. Dla szampana i wina musującego brut przeznaczone są kieliszki typu flet, i też w takich pijmy je i w takich podawajmy gościom. Czym się charakteryzują te naczynia? Aby aromat oraz efekt musowania utrzymywał się przez dłuższy czas, kształt kieliszków jest smukły i wąski. Trunek napełniamy do 4/5 wysokości. Drugim typem kieliszka do serwowania wina musującego jest tzw. tulipan. Jego kształt pozwala na skupienie bukietu w ich górnej części ku uciesze naszych kubków smakowych. Ważne, aby podawać ten trunek dobrze schłodzony, w temperaturze od 6 do 9 stopni Celsjusza.

Przechowywanie wina musującego nie jest takie oczywiste, jak się wydaje. Kupując lub dostając butelkę tego trunku, należy należycie się zapoznać z etykietą i postępować zgodnie z wytycznymi na niej zawartymi. Nieprawdą jest, jakoby starsze wino było lepsze. Wręcz przeciwnie. Wina musujące mają krótki potencjał starzenia się. Dlatego też należy je szybko spożyć. Po otwarciu trunek powinno się przechowywać w lodówce, maksymalnie przez trzy dni. Jeśli chodzi o leżakowanie, to długi czas nie sprzyja winom musującym, takich jak brut, półsłodkich i słodkich, ponieważ ich walory smakowe mogą zanikać.

Wino musujące typu brut – wytrawna ambrozja

Określenie wina musującego brut odnosi się do wina wytrawnego, z francuskiego „surowe”. Oznacza to, że w swoim składzie ma bardzo mało cukru resztkowego. Przeważnie jest to 6-12 g/l. Poznamy je po tym, że na etykiecie będą widnieć oznaczenia: brut zero, extra brut, brut nature. Co to za sobą niesie? Trunek nabiera wyrafinowanego, pełnego charakteru, szlachetnego wręcz smaku.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.