2024-10-07

Dieta redukcyjna – jak zrzucić zbędne kilogramy?

Dieta redukcyjna – jak zrzucić zbędne kilogramy

Każdy z nas marzy o pięknie wyrzeźbionym ciele, mięśniach oraz wysokim poczuciu własnej wartości. Aby uzyskać odpowiednią wagę, trzeba przygotować się na ciężką pracę i szereg wyrzeczeń. W tym celu stosuje się dietę redukcyjną. Firma cateringowa dostarczy posiłki w odpowiednich proporcjach oraz z zachowaniem wymaganej kaloryczności.

Dieta redukcyjna – co to jest?

Dieta redukcyjna ma jedno podstawowe zadanie – umożliwić zrzucenie zbędnych kilogramów. Efekty są osiągane przy codziennej redukcji kalorii. Ten rodzaj diety jest nazywany również dietą odchudzającą albo niskoenergetyczną. Ułatwia uzyskanie prawidłowej wagi szczególnie dla osób otyłych czy zmagających się z nadwagą. W diecie dominuje błonnik oraz niewielka ilość węglowodanów prostych. Posiłki są proste, ale przygotowane pod okiem dietetyka. Firma cateringowa pozwala zaoszczędzić sporo czasu osobie, która pragnie zdrowo się odżywiać, gdyż nie musi ona dłużej warzyć każdego posiłku, odmierzać, gotować na parze czy przygotowywać kilku różnorodnych posiłków na każdy dzień.

Co ciekawe, dieta redukcyjna nie przyczynia się jedynie do redukcji wagi, ale dodatkowo zapewnia korzyści zdrowotne. Jadłospis jest uboższy o 500 do nawet 1000 kcal w porównaniu do diety rekomendowanej dla osób w tej samej wadze oraz wzroście i wykonujących takie same prace.

Dieta redukcyjna – podstawowe zasady

Firma cateringowa zapewnia posiłki bazujące na wszystkich potrzebnych składnikach odżywczych (zgodnie z normami żywienia). Wszystkie dania są lekkie oraz niewielkie – od 4 do 5 posiłków na dzień. W spożywanym jedzeniu występuje sporo błonnika. Ważne jest także spożywanie minimum 1,5 litra niesłodzonych płynów na dzień. W diecie wykorzystuje się produkty ze wszystkich grup oprócz słodyczy, gazowanych napojów, słonych przekąsek oraz żywności wysokoprzetworzonej.

Przy pięciu posiłkach dziennie śniadanie powinno zawierać 20% energii, drugie śniadanie 15%, obiad 30%, podwieczorek 15%, a kolacja 20%. Z kolei makroskładniki występujące w diecie to 15 do 25% białka, 45 do 55% węglowodanów oraz 20 do 35% tłuszczu.

W diecie redukcyjnej nie może zabraknąć świeżych oraz mrożonych warzyw i owoców (o niskim indeksie glikemicznym). Ważne są także produkty zbożowe, mięso gotowane, pieczone oraz duszone czy grillowane bez dodatku tłuszczu. Ryby i owoce morza, niewielkie ilości tłuszczy, chudy nabiał również powinny gościć na talerzu. Z kolei wśród napojów dozwolona jest woda, zielona herbata, napary owocowe i ziołowe oraz soki warzywne.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.